Bij het baanrennen lopen de honden over gras of zand op een renbaan die doorgaans de vorm heeft van een atletiekbaan. Het baanrennen kent twee afstanden. De korte baan is 350 meter en die afstand wordt vooral gelopen door de Whippet en het Italiaanse Windhondje, hoewel ook de andere rassen soms op deze afstand starten. Op de lange baan, 475 meter, lopen hoofdzakelijk de Greyhound, de Afghaan, de Galgo en de Saluki.

Windhondenrennen in Nederland is een sport die op amateurbasis wordt bedreven, om windhonden de kans te geven het werk te doen waar ze geschikt voor zijn en hun bazen een leuke hobby te bieden. Windhondenrennen in Nederland is dus heel anders van karakter dan het wedrennen om geld met Greyhounds en Galgo’s, zoals dat wordt beoefend in Engeland en Spanje.

Het wedstrijdseizoen

Het wedstrijdseizoen loopt van eind maart tot in november. In Nederland vinden er vrijwel elk weekend een of twee baanwedstrijden plaats.
Tijdens een baanwedstrijd lopen er per ronde maximaal zes honden samen, van hetzelfde ras en zelfde geslacht. Starten kan in principe geschieden in drie klassen, van C-klasse (langzaam) tot A-klasse (voor de snelste honden), maar in de praktijk zijn alle drie klassen er meestal alleen voor de Whippet. Een wedstrijd verloopt door middel van een afvalsysteem vanuit de serie, via een halve finale naar de finale. De honden die de finale halen moeten per dag drie, maximaal vier keer opdraven. Het wedstrijdreglement voorziet in rusttijden en een dierenarts ziet toe op de conditie.

Kampioenschappen

Een maal per jaar organiseert de commissie in samenwerking met een der verenigingen het Nederlands Kampioenschap op de korte en de lange baan.

De winnaars per ras, reu en teef, verwerven de titel Nederlands Renkampioen met jaartal, mits de competitie heeft plaatsgevonden tussen minimaal zes honden. Er is dus per jaar maar één mogelijkheid om deze titel te behalen, en het is duidelijk dat die felbegeerd is.

Jaarlijks vindt er een FCI-Europees kampioenschap en een FCI-Wereld kampioenschap baanrennen plaats. Het Wereldkampioenschap 2006 was in juni in Hongarije, het Europees Kampioenschap 2006 op 2 en 3 september, vond plaats in Nederland, te Jubbega, Friesland. De commissie heeft dit evenement georganiseerd in samenwerking met de Windhondenrenvereniging Friesland en de Windhondenrenvereniging Rijssen.

De deelnemers, 360 honden in totaal, kwamen uit tien Europese landen. Voor deelname aan het Europees Kampioenschap moeten honden zich kwalificeren: elk land vaardigt de zes beste per ras en geslacht in de A-categorie af. De winnaars, per ras en per geslacht, mogen de titel Europees Renkampioen voeren.

Voorafgaand aan de Europese kampioenschapsrennen vinden traditioneel de zogenaamde Vriendschapsrennen plaats, waarvoor de inschrijving individueel open staat. Deze wedstrijden zijn minstens even spannend en winnen van de Vriendschapsren geeft ook veel prestige.

Nieuwe FCI regelgeving voor windhonden in de internationale rensport

Als je vanaf 2022 wilt deelnemen aan internationale ren- of coursingwedstrijden, dan kun je kiezen tussen deelname in de CSS of in de CACIL klasse. Voor de CACIL klasse moet jouw hond een FCI-CACIL licentie hebben. Hiervoor moet jouw hond minimaal twee showkwalificaties hebben behaald (ZG –zeer goed of U - uitmuntend) op een CAC plus een CACIB show, of op twee CACIB shows.

Hieronder volgt een handreiking van de vriendengroep “Hart voor de Whippet” voor de mensen die zich hier voor het eerst in verdiepen.

Help, ik moet mijn Whippet showen (PDF)

Verenigingen

Geldropse Windhonden Renvereniging

Contactpersoon:
Elke Versluis
Bosrand 130
5665 ET Geldrop

Limburgse Windhonden Renvereniging

Contactpersoon:
Suzanne van der Veer-Righart
Koornlust 47
3245 XV Sommelsdijk

Pekelder Windhonden Ren Club - PWRC

Contactpersoon:
Wubbe Heidekamp
Oogstlaan 1
9665 AG Oude Pekela

Rhedense Windhonden Renvereniging

Contactpersoon:
Monique Colbers
Het Wijdeveld 10a
7035 DN Kilder

Sonse en Eindhovense Windhonden Renvereniging

Contactpersoon:
Marc Ackermans

Windhonden Renvereniging Amsterdam

Contactpersoon:
Erik Hamelers
De Lagune 6
3823 TS Amersfoort

Windhonden Renvereniging Friesland

Contactpersoon:
R. Kars
Deventer

Windhonden Renvereniging Zuid-Holland

Contactpersoon:
Anita Versluis
Steenbreek 5
2481 CH Woubrugge

Windhonden Renvereniging Midland

Contactpersoon:
Anne Kok en Marieke Hoeijmakers

Windhonden Renvereniging Rijssen

Contactpersoon:
Gea Greveling
Koolmees 1
7671 VV Vriezeveen

Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te bieden. Verdere informatie is te vinden in de privacyverklaring en onder cookies.